Innebandy

Innebandy spelas med klubba och boll

Innebandy är en bollsport som spelas inomhus. Även om det låter som en inomhusversion av bandy, så är sporten betydligt mer influerad av hockey. Både teknisk och taktiskt kommer influenserna därifrån. Däremot spelar man inte med puck utan med boll, vilket ändrar dynamiken lite. En puck beter sig betydligt mer oberäkneligt, både i studs och i hur den fluktuerar i skottögonblicket. Innebandy är därför på många sätt en mer renodlat teknisk sport. Andra skillnader gentemot hockey är att man inte åker skridskor, och att sporten inte är lika fysisk i kampmomentet. Tacklingar har börjat tillåtas mer under de senaste åren, men det är inte alls som i hockey.

Innebandy är en billig sport

Innebandy är därför en väldigt tillgänglig sport. Allt som krävs är egentligen bara en klubba och en boll, så är man redo att spela. Det gör också att sporten är betydligt billigare än hockey, och många andra vintersporter. Detta är en av anledningarna till att dess popularitet har ökat markant under de senaste två decennierna. Många väljer nu den här tekniska och fartfyllda sporten framför sporter som handboll, volleyboll och basket. Fotboll är dock fortsatt den mest populära bollsporten i Sverige.

Innebandy spelas, precis som hockey, över tre perioder. De är 20 minuter långa men spelas bara i effektiv tid i de högre divisionerna. I övriga sammanhang har man bara effektiv tid under de sista tre minuterna. Detta för att motverka maskning. Man spelar med 5 utespelare och en målvakt, och det taktiska upplägget är detsamma som hockey: vanligtvis två backar och tre anfallsspelare. Regelbrott leder till frislag eller, om det förstör en given målsituation, till straffslag. Då stoppas tiden, och spelaren får ett friläge med målvakten. Till skillnad mot exempelvis fotboll får man då driva bollen framåt.

En sport för lirare

Det finns alltså inte samma kampmoment som i hockey, som förutom det tekniska spelet ofta är väldigt fysisk. Även en lirare som Peter Forsberg var känd för sina vassa kanter på planen. I USA är det inte ovanligt att ha spelare på planen som bara har uppgiften att spela brutalt. Även om detta är betydligt ovanligare på de lägre nivåerna är det många som inte attraherats av sporten på grund av dessa inslag, som mer är besläktade med rugby och amerikansk fotboll. Innebandy är en sport för lirare, och det är en stor anledning till dess popularitet.

Innebandy har spelats i Sverige sedan 60-talet. Det var mest dock en motionssport i början. Sveriges första klubb bildades 1979, och det var Sala IBK som stod för den milstolpen. Det svenska innebandyförbundet bildades 1981, och blev 1985 en del av Riksidrottsförbundet. Sporten började sedan spridas ut i världen och har framför allt fått fäste i Sverige, Tjeckien, Finland och Schweiz. Sverige har dominerat sporten resultatmässigt men Finland har seglat upp som en konkurrent, och lagen är numera ganska jämna.

En sport under utveckling

Innebandy är en sport där alla kan delta. Det är en idrott med stor bredd, men också mer och mer spets i landet. Eftersom det är en nyare sport är den under ständig utveckling. Framför allt material som klubbor och liknande förändras ofta. Att välja klubba är inte lika komplicerat som i golf, men det finns många olika varianter att välja på. Vanligtvis spelar man med en klubba som är lite böjd, antingen i bladet eller skaftet. Detta ger en bättre förmåga att hålla bollen under kontroll och att få hårdare skott. Innebandy är en sport med få skador, men man bör ändå ha bra inomhusskor för att skona knäna.