Gothia Cup

Gothia Cup är världens största ungdomsturnering i fotboll. På engelska går turneringen under namnet World Youth Cup. Turneringen har alltså status som ungdoms-vm för klubblag i fotboll, vilket naturligtvis attraherar fantastiska lag och spelare ifrån hela världen till Göteborg varje år. Till skillnad från den vanliga VM-turneringen spelas Gothia Cup varje år. Men det är också en fotbollsturnering med stor bredd och är en årlig folkfest för hela familjen. 37000 spelare i 1600 lag deltar årligen i denna turnering som har spelats sedan 1975. Sammanlagt har lag från 140 länder deltagit. Åldersklasserna går från 11 till 19 år och det finns klasser för både tjejer och killar.

Gothia Cup har arrangerats sedan 1975

Namnet Gothia är det latinska namnet på Götaland. Härifrån kommer också namnet Göteborg som betyder gotharnas, eller göternas borg (stad). Gothia Cup är verkligen ett arrangemang som sätter fart på staden. I takt med att turneringen växt har fler och fler områden i Göteborg kommit att användas till turneringen och 1986 började man även att spela matcher i Mölndal. Några år senare lades Partille till som spelort och sedan 2003 spelas även matcher i Kungsbacka. Finalerna spelas på Gamla Ullevi, och invigningen sker på Nya Ullevi. Turneringen spelas på 110 gräs- och konstgräsplaner i Göteborg med omnejd. Turneringen har arrangerats sedan 1975.

Ursprungligen var GAIS och Häcken arrangörer, men Gais drog sig ur efter några år. Anledningen var den dåliga lönsamheten. Alla klubblag är välkomna att anmäla sig till turneringen, enda kravet är att laget är registrerat hos sitt lands fotbollsförbund. Turneringen inleds med ett gruppspel, där 4 eller 5 lag möts i en enkelserie. De två främsta lagen går sedan till A-slutspel, medan de övriga lagen går till B-slutspel. Det innebär att det blir flera matcher för alla lag och att man aldrig kommer att bli utslagen efter bara en match. Alla spelare som deltar i Gothia Cup måste vara försäkrade.

Gothia Cup är en årlig folkfest

Specialklasser i Gothia Cup

Med sitt stora deltagarantal och sina 2200 funktionärer, är Gothia Cup mer än fyra gånger så stort som ett olympiskt spel. Turneringen har förutom sina vanliga åldersindelade klasser tre specialklasser: Kim Källström Trophy, Gothia Tipselit Trophy G17 och Gothia Tipselit Trophy B17. Den förstnämnda är en klass för spelare med någon form av utvecklingsstörning. De andra två är inbjudningsturneringar, där 8 respektive 12 lag från Sverige tar emot lika många lag ifrån övriga världen. Matcherna i dessa två specialturneringar spelas på Valhalla IP och Heden och publikintresset är väldigt stort. Ofta är publiksiffran uppemot 7000 personer, en väldigt hög siffra för ungdomsfotboll.

Totalt spelas över 4500 matcher under Gothia Cup, ett faktum som ställer stora krav på logistiken. 500 domare anlitas varje år, många med erfarenhet av att döma seniorfotboll. De flesta matcher spelas med en domare, men under vissa matcher har huvuddomaren hjälp av en assisterande domare. Turneringen har en imponerande bredd. Här kan lag som utan tvekan kan räknas till de bästa i världen ställas mot lag som har svårt att hävda sig i sin lokala serie. Man har ingen aning om hur bra laget man möter kommer att vara, vilket är en ganska unik situation.

Hur man bor under turneringen

Boendet sker oftast på skolor runt om i Göteborg. Bor man i centrum har man närmre till Liseberg och andra intressanta ställen i stan, men får räkna med längre resor till matcherna, eftersom de ofta är förlagda i utkanterna av stan. Det finns få planer i centrala Göteborg. Alla deltagare i Gothia Cup får ett deltagarkort som ger dem fria resor med Göteborgs kollektivtrafik. På så vis blir det lätt att ta sig till både matcher och nöjen. Det finns ingen sista anmälningsdag, utan det är först till kvarn som gäller. Anmälan stängs när klasserna är fulltecknade, dock senast 10 april. Gothia Cup är en fantastisk upplevelse med minnen att ta med sig för resten av livet.