Fotboll

Fotboll betraktas idag som världens mest populära sport. Runt 240 miljoner människor runt om i världen utövar sporten. Den finns spridd i över 200 länder, och det finns en förenande faktor i det globala intresset. Det finns betydligt mer fans än utövare, och under VM var fjärde år riktas hela världens fokus mot det gröna fältets schack. En anledning till sportens popularitet är troligtvis att det är en sport som både är enkel och komplex. Reglerna är såpass enkla att fotboll ganska lätt kan förstås av den oinitierade. Endast offsideregeln kan kräva en liten extra förklaring. Sporten är också såpass komplex att taktiska detaljer diskuteras närmast absurt mycket. En annan anledning till dess popularitet är troligtvis att det är en billig sport att utöva.

Fotboll spelas elva mot elva

Fotboll spelas oftast elva mot elva, tio utespelare och en målvakt. Spelet går ut på att få in bollen i motståndarens mål, genom att sparka eller nicka bollen med huvudet. Händer får bara användas av målvakten. Matcherna spelas i två halvlekar, 45 minuter i varje. På ungdomsnivå finns andra matchlängder, och man spelar ofta med ett mindre antal spelare på planen. I Sverige är sjumannafotboll vanligt upp till och med 12 års ålder. Sjumannafotboll spelas utan offsideregeln. Denna regel går ut på att den mest offensiva spelaren inte får vara bakom den sista försvarsspelaren innan passningen slås. Regeln finns för att motverka den konstiga dynamik som skulle uppstå i fotboll annars, med spelare som bara kan stå och vänta på bollen i en då överbefolkad sista planhalva.

Sverige har fått fram en av världens bästa fotbollsspelare, Zlatan Ibrahimovic. Han har spelat för storklubbar som Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, Paris Saint Germain och Manchester United. Han har har gjort många mål för det svenska landslaget i fotboll. Men den spelare som gjort flest landskamper är Anders Svensson, som är uppfostrad i Guldhedens IK. Han går även under smeknamnet ”Guldhedens Maradona”, även om han är mer känd för den svenska befolkningen som ”Taco-Anders”. Namnet fick han efter att under en intervju kommit med det föga kontroversiella avslöjandet att hans favoriträtt var tacos. Det är en fredagsmys-vana han delar med i princip hela svenska folket, men för kvällstidningsjournalister blev han sedan Anders ”Taco” Svensson.

Fotboll är världens mest populära sport

Spelarroller i fotboll

De olika spelarrollerna brukar delas upp i målvakt, försvarsspelare, mittfältare och anfallare. Målvakten är den spelarroll som är mest olik de andra. Dennes roll är att hindra bollen från att gå i mål. Alla kroppsdelar är tillåtna till att mota bort bollen med. Framför allt händerna används för att mota bort bollen. Ibland krävs akrobatiska ingripanden. Försvarsspelare är av tradition mer snabba och/eller starka än tekniska, och har mest defensiva uppgifter. Mittfältare har ofta både defensiva och offensiva uppgifter, vilket kräver både kondition och tekniskt kunnande. Anfallsspelare är ofta snabba och har som uppgift att vara målgörare. Modern fotboll tenderar dock att låta spelare ha fler uppgifter, och betonar viss mångsidighet.

Försvarsspelare förväntas nu ofta deltaga i speluppbyggnaden, och i viss mån i det offensiva spelet. Framför allt Brasilien har gjort sig kända för lite ”galna” försvarsspelare som är väldigt offensiva och dyker upp lite överallt på planen. De taktiska nyanserna i fotboll blir ofta som tydligast på mittfältet, och mittfältarna styr ofta spelet därifrån och fördelar bollar till de andra spelarna. Anfallsspelarna får oftast sina passningar från mittfältet, och dribblar sig ofta till avslutslägen, eller skjuter direkt. På hög nivå blir dock fotboll snabbt väldigt komplext, med spelare som byter positioner med varandra, och som har olika roller beroende på vilken fas spelet är i. Traditionellt i Sverige har man spelat med fyra backar, fyra mittfältare och två anfallare som den vanligaste formationen. Detta kallas för en 4-4-2-formation. Andra exempel på formationer är 4-3-3 och 3-5-2.

Regelöverträdelser i fotboll

Vid regelöverträdelser i fotboll får motståndarna frispark, eller om det sker i straffområdet, straffspark. Man får då skjuta fritt mot mål och målvakt ifrån elva meter. De vanligaste regelbrotten är lättare fällningar och oschyssta tacklingar. Lite grövre versioner av regelbrott leder till ett gult kort. Två gula kort leder till ett rött kort, utvisning. Man kan också bli utvisad direkt, speciellt om man gör sig skyldig till osportsligt beteende, antingen mot domaren, eller en motspelare. Fotboll spelas oftast (och helst) på gräs. Det svenska klimatet gör dock att konstgräsplaner är vanliga, framför allt på vintern.

Detta har lett till viss debatt. Många gillar inte utvecklingen med mer och mer konstgräsplaner. Fotboll ska spelas på gräs, anser man. Sporten blir också ganska annorlunda på en konstgräsplan, där bollen beter sig på ett sätt som påminner om en inomhusplan. På senare år har också en annan fotbollsvariant uppkommit som kallas futsal. Den spelas fem mot fem på en inomhusplan och betraktas som en egen sport.